Högtflygande raketsystem från NASA ger vibbar från Saturn V

Idag presenterade NASA sitt nya Space Launch System för riktigt tunga laster med rejäl räckvidd. Rymdfärjan klarade bara av att operera i omloppsbana men det nya systemet som lånat beprövad teknik från såväl Saturn V som det nedlagda programmet Constellation, ska möjliggöra bemannade rymdfärder till Asteroidbältet och Mars. Tillsammans med Orion Multi-Purpose Crew Vehicle blir detta det första Deep Space Exploration System sedan Apollo. Första uppskjutningen kan ske 2017 men sedan beror det helt på budgetläget vad man väljer att utforska med denna retrosköna konstellation.

”The Space Launch System will be NASA’s first exploration-class vehicle since the Saturn V took American astronauts to the moon over 40 years ago. With its superior lift capability, the SLS will expand our reach in the solar system and allow us to explore cis-lunar space, near-Earth asteroids, Mars and its moons and beyond.”