NASA:s forskningssatellit UARS har störtat men okänt var

NASA har bekräftat att den uttjänta forskningssatelliten UARS har störtat, men exakt var är fortfarande okänt. UARS är ett av de största konstgjorda rymdobjekt som lämnat omloppsbana för att splittras, mestadels brinna upp och slutligen störta mot jorden. Det beräknas att omkring 20 större bitar av satelliten klarat sig ända ned utan att helt brinna upp i atmosfären.

På Twitter var aktiviteten riktigt stor kring #uars under den långa väntan på bekräftelse av var satelliten störtat. En hel del bestod av skämt kring hur det kommer sig att NASA inte kan hålla koll på var rymdskrotet kommer att falla ned eller ens var det fallit ned.

”NASA’s decommissioned Upper Atmosphere Research Satellite fell back to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23 and 1:09 a.m. EDT Sept. 24. The satellite was passing eastward over Canada and Africa as well as vast portions of the Pacific, Atlantic and Indian oceans during that period. The precise re-entry time and location are not yet known with certainty.”