Sverige klarar sig när rymdskrot från UARS störtar mot jorden

Den uttjänta forskningssatelliten UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) kommer enligt de senaste observationerna och beräkningarna att brytas sönder och störta mot jorden nu på morgonen 24 september svensk tid. Den relativt stora och tunga satelliten befinner sig då någonstans över Kanada, Afrika, Australien, Stilla Havet, Atlanten eller Indiska Oceanen. Sydsverige som kunde legat i farozonen klarar sig alltså från nedfallande rymdskrot denna gång.

”Re-entry is expected between 11 p.m. Friday, Sept. 23, and 3 a.m., Sept. 24, Eastern Daylight Time (3 a.m. to 7 a.m. GMT). During that time period, the satellite will be passing over Canada, Africa and Australia, as well as vast areas of the Pacific, Atlantic and Indian oceans. The risk to public safety is very remote.”