Neil Armstrong den första mannen på månen är död

Ännu en rymdhjälte har gått ur tiden. Neil Armstrong som var den första mannen på månen har avlidit vid 82 års ålder. Armstrong höll en låg profil efter bedriften med månlandningen 1969 med Apollo 11 och var på många sätt något av en antihjälte. För den som vill veta mer om Neil Armstrongs innehållsrika liv rekommenderas biografin First Man: The Life of Neil A. Armstrong som jag läste för några år sedan.

Armstrong var en av få civilister (testpilot) bland de tidiga astrounaterna som oftast kom direkt från flottan eller flygvapnet. En annan egenhet var att han hade en filosofi om att inte träna hårdare än nödvändigt. Enligt Armstrong var antalet hjärtslag en människa fått utmätt konstant och han ville inte göra slut på sina i förtid. Nu har Armstrongs hjärta slutat slå men på månen kan hans fotavtryck finnas kvar om en miljon år.

”For those who may ask what they can do to honor Neil, we have a simple request. Honor his example of service, accomplishment and modesty, and the next time you walk outside on a clear night and see the moon smiling down at you, think of Neil Armstrong and give him a wink.”